4 december 2012

Den franska lekstugan.

Medan Sverigedemokraterna stiger i opinionsundersökningarna råder det fortfarande kaos i UMP (det franska högerpartiet Union pour un mouvement populaire) som ännu inte lyckats välja ny ordförande. Historien är väldigt lång och påminner mest om två osäkra maktlystna spolingar i en dålig nyversion av Machiavellis Fursten. Jag har inte lyckats förstå alla turer men i stora drag gick det till så här:

För några veckor sedan röstade partimedlemmarna mellan Jean-François Copé och François Fillon. (Notera att båda heter François även om det är egentligen inte är så viktigt. Frankrikes president heter ju också François. Vanligt namn bland män i en viss grupp liksom). I alla fall. Copé utsåg och deklarerade sig själv som vinnare innan rösträkningen var offentliggjord. Copé utsågs sedan officiellt som vinnare, dock med väldigt liten marginal på knappt hundra röster. Det gick rykten om att rösträkningen var tvivelaktig med tanke på att Copé på något sätt styrde den eftersom många av hans anhängare satt i kommissionen som räknade röster. Fillon ville inte erkänna sig besegrad. Lämpligt nog visade det sig att man hade "glömt" att räkna röster i tre av DOM-TOM-departementen. Där Fillon är mer populär.

Men ack, Copé menar att det är för sent nu. Så återigen proklamerar han sig som ordförande. Och än en gång protesterar Fillon. Men Copé säger att "nej, nu är det så här det är". Fillon begär omröstning. Copé vägrar. Fillon börjar fila på en ny avvikande grupp inom UMP. Som ser dagen och får namnet RUMP. Ja, det är sant (R:et står för rassemblement, vilket betyder folksamling/återförening). Copé tycker det är "skandalöst". (Och som ny parlamentarisk grupp får de lite pengar att röra sig med. Statliga pengar). De politiska stofilerna på högerkanten försöker gå in och  hjälpa till. Inget händer. Pappa Sarkzoy har hittills hållt sig utanför men kliver nu in på scenen och pratar med var och en.

Copé och Fillon kommer slutligen överrens om att föreslå en omröstning bland partianhängarna. En omröstning om huruvida de skall organisera en ny omröstning bland partimedlemmarna för ordförandeposten!! Copé kräver då att Fillon skall avsluta sin RUMP-grupp. Fillon å andra sidan kräver att Copé avsäger sig ordförande-titeln och låter en samlad trupp leda UMP framtill omvalet planerat i början av 2013.

Men nej, det skulle vara för enkelt.

Varken Copé eller Fillon släpper på sina nuvarande positioner. Så nu är situationen blockerad. Och RUMP-gruppen fortsätter att fila idéer medan Copé går runt och låtsas vara ordförande. Kanske ända fram till 2014 då UMP håller nyval (enligt deras interna stadga). Vive la République som man säger. Demokrati i all ära.

Jag ska försöka skriva om något intressant nästa gång istället.

Fram till dess kan ni ju roa er med den här labyrinten från tidningen Rue89:

Why not liksom. Om man inte har något bättre för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar