6 maj 2012

Misär eller framtidstro

Röstlokalerna är öppna sedan klockan 8 i morse. Och klockan 20 ikväll har Frankrike en ny president. Kommer jag höra jubel eller gråt runtomkring mig?

Tårar föll ner för mina kinder den 22 april när det blev klart att Marine le Pen hade fått 17,9% av folkets röster. En stor besvikelse skar igenom hela kroppen och jag undrade hur det var möjligt. Över 6 miljoner fransmän hade valt att lägga sin röst på en kvinna som står för en högst nationalistisk politik där man gör skillnad på människor och människor, där man bedriver häxjakt mot muslimer, där man vill frånta kvinnor rätt till fri abort, där man vill ha tillbaka franc som valuta, där man vill stänga gränser och så vidare. Kort sagt, politiska värderingar som grundar sig i att svårigheter och problem alltid är någon annans fel.

Den 1 maj deklarerade hon att hon kommer att rösta blankt. För att inte rösta Nicolas Sarkozy som har gjort allt för att erövra nationella frontens väljare på sin sida. Och det gillar inte Madame Le Pen. Så uppmanar hon sina anhängare att följa sitt hjärta, utan att ge någon upppmaning till hur de bör rösta. Svårt att veta vad det får för betydelse i slutresultatet. Om de som har missnöjesröstat Le Pen har gjort det för att visa sin besvikelse på Sarkozy så kan det nog bli många blanka röster i dagens omgång. Men samtidigt så kan de också välja att rösta Sarkozy eftersom de verkligen inte vill se François Hollande som president. Men så finns det faktiskt de som kommer att lägga sin röst på Hollande för att verkligen sticka en kniv i Sarkozy. Eller för att Hollande har försökt att vinna över dem på sin sida genom att tala om ett "enat Frankrike".

François Bayrou klargjorde härmodagen var han står. Personligen kommer denna centerpolitiker att rösta Hollande. Det är ett stort steg för centern som normalt sett för en högerinriktad politik. Ett historiskt skifte i den franska politiken. Det är också ett val som understryker Bayrous olust inför den nuvarande presidenten. För centerledaren kan inte skriva under Sarkozys bärsärkargång för att vinna över extremhögerns väljare. Så föll hans val på Hollande. Återigen, ett personligt sådant, utan att uppmana sina anhängare hur de bör rösta.

Om åtta timmar vet vi. Många olika rykten cirkulerar. Hollande leder i opinionsundersökningarna men ingenting är säkert. Ibland kommer det obehagliga överraskningar. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att mina tårar ikväll kommer att vara glada sådana. Att Frankrike har röstat på en politik som strävar efter att konstruera ett humant samhälle där finansspekulationer eller sociala orättvisor inte utgör kärnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar